[THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Tutorial forum for Tony Hawk games.
Forum rules
No requests, use other sections for that. TAG your titles [THAW][THUG2] etc.
quazz
Posts: 185
Joined: Sat May 01, 2010 5:57 pm
Contact:

[THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby quazz » Fri Jan 28, 2011 4:14 am

Method 1
Using a hex editor you can edit the game to run on QB script files instead of the default PRE file. To mod the game you need to edit the QB scripts containing the game's code. With the game running on QB Scripts you can have the game run your mods. Make sure you have a hex editor, such as Hex Workshop or HxD.

P.S. "Dummying or Deleting" the pre file does not work for THUG1.

Steps:

1. Download the THUG1 individual QB script files here:
http://thps-mods.com/scripts.php

2. Go the game/data/scripts folder of your THUG1 installation

3. Copy the entire contents of thug1scripts.rar into the Scripts folder of your THUG1 installation

4. Make a copy of your THUG1 exe file, name it something such as "Quazz's THUG"

5. Make a copy of your THUG1 qdir file (it is located in data/scripts/ and is named "qdir.txt", give it a new name such as "qzqb.txt"

6. Search for "q.dir.txt" as a text string using a hex editor on your EXE.

7. We will change the "qdir.txt" to something like "qzqb.txt" Save the change to the exe.

8. Now, the game will simply load only QB's that you have made actual changes to if you edit your new qdir.

An old method was previously here that was noobish, and has been removed.

If you need help, just ask!
Last edited by quazz on Thu Apr 28, 2016 1:43 am, edited 5 times in total.
Eraser
Site Admin
Posts: 899
Joined: Tue Apr 21, 2009 4:42 pm
Location: Lithuania
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Eraser » Fri Jan 28, 2011 8:48 am

Looks very simple and I'm glad that it is.

P.S. I changed the title, if you want you can change it again but leave [PC] there.
quazz
Posts: 185
Joined: Sat May 01, 2010 5:57 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby quazz » Fri Jan 28, 2011 6:01 pm

Its fine. :)
Enki
Posts: 7
Joined: Sun Jul 22, 2012 9:50 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Enki » Sun Jul 22, 2012 9:57 pm

I tried a lot of times and game doesnt start changing "qb.pre" by "se.pre". I tried second method too and nothing ... and other things. Any help? :D
Im spanish. My english isnt good.
WhoElseButMe
Posts: 1358
Joined: Tue Aug 04, 2009 12:50 am
Location: FL - USA
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby WhoElseButMe » Mon Jul 23, 2012 4:47 am

Make sure you have all the scripts in the scripts directory
Image
WhoElseButMe on Nov 26, 2009 wrote:It's that lack of respect amongst their peers and ignorance towards modding etiquette that keeps us who know this stuff well, from spreading it like wild fire. We do still enjoy playing the game and if you need to cheat to play a game PLAY SOMETHING ELSE YOU DON'T SUCK AT.
Enki
Posts: 7
Joined: Sun Jul 22, 2012 9:50 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Enki » Mon Jul 23, 2012 12:44 pm

I have all the scripts in the Scripts directory with a modified version of physycs.qb (i tried with normal physics.qb too). I was doing mods in thps3 modifying the physics.qb and having fun. Now I want to do it in thug and thug2. But this do not work to me. why?. (windows 7).

Other question. I downloaded 666 mod and game load modified qbs like scalingmenu1.qb with THUG.exe (no 666mod.exe) just adding addresses in qdir (mod´s qdir). Why load these qbs from Scripts folder and copied qbs no?

PS: Im spanish. My english isnt good. :roll:
Im spanish. My english isnt good.
WhoElseButMe
Posts: 1358
Joined: Tue Aug 04, 2009 12:50 am
Location: FL - USA
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby WhoElseButMe » Tue Jul 24, 2012 12:30 am

This is an alternate method to the rename method typically used when modifying THUG1.
If this method isn't working for you than you should try using the method described below.

In qdir.txt rename the file that you modified, so find the physics.qb in the list and rename to anything that doesn't clash with another script. Add your file to the directory from the name , inside scripts/ with the name you gave it in qdir.txt.
You only need your modded scripts and should call on a working qb.pre through the exe.
Image
WhoElseButMe on Nov 26, 2009 wrote:It's that lack of respect amongst their peers and ignorance towards modding etiquette that keeps us who know this stuff well, from spreading it like wild fire. We do still enjoy playing the game and if you need to cheat to play a game PLAY SOMETHING ELSE YOU DON'T SUCK AT.
Enki
Posts: 7
Joined: Sun Jul 22, 2012 9:50 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Enki » Thu Jul 26, 2012 4:54 pm

Works but now the problem is.... . I use thqbeditor 0.2.3 RC1. I open the file, edit and save. THUG not start. For THPS3 and THUG2 work perfectly.

Another editor?. :)
Im spanish. My english isnt good.
Demo
Posts: 429
Joined: Mon Aug 15, 2011 2:20 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Demo » Thu Jul 26, 2012 5:31 pm

thqb is written for thps3 only. for other th games you have to use roq compiler
Sk4tE1337
Posts: 10
Joined: Sun Jul 01, 2012 1:58 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Sk4tE1337 » Fri Dec 07, 2012 1:38 am

Yes when I do that it want load the exe. In Hex Workshop I use the search and replace feature. If that helps?
WhoElseButMe
Posts: 1358
Joined: Tue Aug 04, 2009 12:50 am
Location: FL - USA
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby WhoElseButMe » Fri Dec 07, 2012 2:44 am

Sk4tE1337 wrote:Yes when I do that it want load the exe. In Hex Workshop I use the search and replace feature. If that helps?

Then you replaced the wrong thing or replaced more than you were supposed to.
Image
WhoElseButMe on Nov 26, 2009 wrote:It's that lack of respect amongst their peers and ignorance towards modding etiquette that keeps us who know this stuff well, from spreading it like wild fire. We do still enjoy playing the game and if you need to cheat to play a game PLAY SOMETHING ELSE YOU DON'T SUCK AT.
Sk4tE1337
Posts: 10
Joined: Sun Jul 01, 2012 1:58 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby Sk4tE1337 » Sat Dec 08, 2012 9:43 am

I only replaced "qb.pre with se.pre". Does it work with the cracked exe? Because thats what I am using.
ZurePitchmen83
Posts: 158
Joined: Mon Jul 30, 2012 9:18 am
Location: USA
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby ZurePitchmen83 » Sat Dec 08, 2012 9:57 am

Unfortunately the first method doesn't work, but the second method works, However, You can use the first method when you're finished with your mod after building a *.pre that contains your scripts (Renaming qb.pre into yourmodscripts.pre) when done
THPS4 Level Expansion Pack, THUG2 710 Mod 1.0
Modding and Model ripping since 2009
quazz
Posts: 185
Joined: Sat May 01, 2010 5:57 pm
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby quazz » Thu Dec 20, 2012 9:13 am

The first method does work. I used that for a long time.
_ENunn_
Posts: 104
Joined: Fri Apr 04, 2014 12:21 am
Location: Providence, KY, USA
Contact:

Re: [THUG1] [PC] Run THUG1 on QB Scripts

Postby _ENunn_ » Sun Jul 05, 2015 12:17 am

quazz wrote:The first method does work. I used that for a long time.


Doesn't work for me. It just crashes the game. :/
ENunn: Tony Hawk player, YouTuber, singer (kinda), actor (kinda), Fake Radio DJ, teenager, gamer.

Playing TH Games for 10 years.

Twitter: @EthanNunn

YouTube channel (Main): https://www.youtube.com/spiderlaker54321
YouTube channel (Gaming): https://www.youtube.com/ENunnGaming

History of Me Playing TH Games (with commentary):
https://www.youtube.com/watch?v=6CjYGbHghRE

Return to “Tutorials”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest